Volautomatische koffiemachine of Nespresso apparaat

volautomatische koffiemachine of nespresso-apparaat

Volautomatische koffiemachine kopen? Of toch een Nespresso apparaat? Beide kunnen prima koffie leveren, maar er zit nog wel een verschil in prijs. Zo is een volautomatische koffiemachine duurder in aanschaf, maar de koffie van Nespresso is daarentegen duurder. Wat is in de lange termijn voordeliger?

Volautomatische koffiemachine vs Nespresso – de koffie

Voor wat betreft de koffie is het verschil simpel: een volautomatische koffiemachine gebruikt verse bonenkoffie, terwijl een Nespresso machine gebruik maakt van zogenaamde cupjes. In een Nespresso cupje zit zo’n 5,7 gram gemalen koffie (opgave van Nespresso zelf), in dit artikel ga ik er vanuit dat we een zelfde hoeveelheid gebruiken voor een kop koffie met een volautomatische koffiemachine.

De prijs tussen Nespresso cupjes en bonenkoffie verschilt nogal. Een Nespresso cupje kost bij Nespresso zelf € 0,39, terwijl je bij Albert Heijn een Starbucks cupje koopt voor € 0,389. De kwaliteit is vergelijkbaar kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Bij bonenkoffie zijn de prijsverschillen groter. Je kunt een kilo Perla Superiore Finest bij AH kopen voor € 13,69, terwijl je 250 gram Illy Espresso voor € 7,99 kunt kopen.

Volautomatische koffiemachine vs Nespresso – prijsverschillen

Ook tussen de diverse machines bestaan grote prijsverschillen. Een goede volautomatische koffiemachine begint rond de € 600 (oa Philips 3200 EP3246), maar dat kan gemakkelijk duurder worden. Een Jura machine kost al gauw € 1.000 (bv Jura ENA 8) en kan uitlopen naar het dubbele daarvan. Een vergelijkbare Nespresso machine daarentegen kost € 259 (Latissima Touch).

Vergelijking

Een volautomatische koffiemachine is in het algemeen dus duurder dan een vergelijkbaar Nespresso apparaat. De koffie van Nespresso is echter beduidend duurder. De vraag is wat goedkoper is op de lange termijn.

Voor deze vergelijking gebruiken we de volgende koffiesoorten.

KoffieGewicht (gr)Aantal portiesPrijs Prijs per kopjeVerschil met Nespresso
Perla Superiore Finest1000140 € 13,69  € 0,10 € 0,29
Starbucks Pike place20035 € 3,69  € 0,11 € 0,28
lly Espresso25044 € 7,99  € 0,18 € 0,21
Starbucks Nespresso cups10 € 3,89  € 0,39

In bovenstaande tabel is het aantal porties voor de bonenkoffie berekend op basis van 5,7 gram koffie per kopje, hetgeen identiek is aan de hoeveelheid koffie voor Nespresso cupjes wordt gebruikt.

Bonenkoffie is zelfs dus bij de duurste varianten nog altijd beduidend goedkoper is dan Nespresso cupjes. Daar staan tegenover de hogere aanschafwaarde van een volautomatische koffiemachine.

In deze vergelijking hebben we de volgende koffiemachines gebruikt.

MachinePrijsVerschil tov Nespresso apparaat
Nespresso Latissima touch € 259,00   € –  
Philips 3200 EP3246 € 599,00  € 340,00
Jura ENA 8 Nordic White  €999,00  € 741,00

Als we er nu vanuit gaan dat we te maken hebben met een tweepersoons huishouden, waarbij beide personen ’s ochtends en ’s avonds 2 kopjes koffie drinken, dan kunnen we het moment (in weken) berekenen waarop we de hogere kosten van een volautomatische koffiemachine hebben gecompenseerd door de lagere kosten van de koffie.

KoffiePhilipsJura
Perla Superiore Finest2145
Starbucks Pike place2147
lly Espresso2964

We zien dat we bij het Philips apparaat zelfs bij de duurste koffie met een half jaar uit de kosten zijn van de aanschaf van een duurdere machine. Bij de duurdere Jura machine ligt dat omslagpunt iets onder of boven 1 jaar.

Als we de aanname doen dat het tweepersoons huishouden ieder 1 kop koffie in de ochtend drinkt en twee kopjes in de avond, dan komen we op onderstaande cijfers uit.

KoffiePhilipsJura
Perla Superiore Finest2861
Starbucks Pike place2962
lly Espresso3985

Bij het Philips apparaat zijn we dus in alle gevallen nog steeds binnen het jaar uit de kosten, terwijl we bij het Jura apparaat daar zo’n anderhalf jaar voor nodig hebben.

Conclusie

We zien dat bij een luxe apparaat als de Jura maximaal anderhalf jaar nodig hebben om uit de kosten te komen. Als we er vanuit gaan dat een volautomatische koffiemachine toch in ieder geval 5 jaar meegaat, dan kunnen we rustig stellen dat een volautomatische koffiemachine op de lange termijn veel voordeliger is.

En de smaak van de koffie dan?

Ik denk dat als we kijken naar de kwaliteit van de apparaten, dan kunnen we stellen dat deze allemaal in staat zijn een goede espresso te leveren die onder de juiste druk wordt gemaakt. Wanneer je daaraan toevoegt dat je met gebruik van gerenommeerde merken als Starbucks en Illy prima espresso kunt maken, dat het met de smaak wel goed zit.

Kijk snel op Coolblue om jouw volautomatische koffiemachine te kopen, zodat je gelijk kunt beginnen met besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *